Frågor och svar - Företagsbil

Frågorna kan vara många för dig som kör tjänstebil. 
Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och begrepp som rör tjänstebilsaffären.
Klicka på frågan för att se svaret eller kontakta gärna vår företagsrådgivare Niklas Hansen på TB Bil i Nyköping.

Om du som anställd har en tjänstebil som du använder privat behöver du utgå ifrån att den förmånen ska förmånsbeskattas. Skatten dras på din lön och baseras på den valda bilens förmånsvärde.

Restvärdet är det värde som bilen uppskattas ha vid leasingperiodens slut och som till stor del bestämmer hur hög leasingavgiften ska vara. I en finansiell leasing bör det faktiska restvärdet vid leasingperiodens slut läggas något lägre än det förväntade marknadsvärdet. 

TCO står för Total Cost of Ownership. Det är den totala ägandekostnaden som avgör hur mycket en bil kommer att kosta i slutänden. För att räkna ut TCO ska alla kostnader, tillexempel leasingavgift, extrautrustning, service, försäkringar, skatter osv inkluderas. 

För att få bästa möjliga villkor vid köp av Kia-bilar kan företag med minst 10 personbilar i vagnparken teckna ett ramavtal med Kia Sweden AB genom oss på TB Bil i Nyköping. Det finns även andra förmånliga erbjudanden för företag med mindre vagnparker. Varmt välkommen att kontakta vår företagsrådgivare Niklas för mer information.

Om du väljer finansiell leasing får du en flexibel lösning med många valmöjligheter. Leasingavgiften bestäms av bilens nettopris, kapitalkostnaden och fordonets restvärde som sätts baserat på körprofil.

Leasing är ett kostnadseffektivt sätt att köra bil i tjänsten. I stället för att köpa bilen hyr du den av Kia Finans under en avtalad tidsperiod. 

Hos Kia Finans är leasing både enkelt och tryggt. Genom att anpassa leasingtiden, restvärdet och en eventuell första förhöjd hyra får du en lösning som passar ditt företags förutsättningar. Allt detta hjälper vi på TB Bil i Nyköping dig med. Du får också hjälp att lägga upp leasingavtalet så att restvärdet motsvarar marknadsvärdet för bilen när avtalstiden är slut.

 • Du behöver inte binda företagets rörelsekapital i bilen. Istället kan ni använda pengarna i verksamheten, till investeringar eller andra utgifter.
 • Ditt kreditutrymme i banken lämnas outnyttjat.
 • De flesta företagen får dra av halva momsen på leasinghyrorna.
 • Kostnaden för att ha bilen är lätt att budgetera.

Självklart gör vi det! Behöver du dragkrok, lastgaller eller kanske takbox till din tjänstebil? Med Kia Originaltillbehör kan du komplettera din tjänstebil med tillbehör som är konstruerade, tillverkade och testade för att passa din Kia Tjänstebil perfekt.

När du köper en ny tjänstebil från Kia kan du välja att addera Kia Serviceavtal. Det innebär att du får Kia Originalservice till en fast månadskostnad, reservdelar som är speciellt framtagna och utvalda för just din tjänstebil, samt fri assistans till närmaste serviceställe om det händer något på vägen.

Tjänstebil är ett samlingsbegrepp för alla bilar som erbjuds anställda i jobbet. I dagligt tal används tjänstebil lika ofta för en bil som enbart får köras i jobbet som för en bil som även får användas privat. Det är dock viktigt att känna till skillnaderna.

En tjänstebil/servicebil är avsedd att enbart användas i tjänsten, och den privata körningen är då begränsad till max 10 mil vid högst 10 tillfällen per år. Om du kör mer än så kan du bli straffbeskattad. Skatteverket kan be dig bevisa att du bara använder bilen i jobbet. Därför är det viktigt att föra noggrann körjournal.

En tjänstebil/förmånsbil får även användas privat, men då ska den anställde betala förmånsskatt. Hur hög skatten blir beror på bilens förmånsvärde, som Skatteverket bestämmer årligen för varje bilmodell. Tillval som dragkrok och ljudanläggning höjer förmånsvärdet. Vem som betalar bränslet – du eller din arbetsgivare – spelar också in. Betalar företaget bränsle räknas det som en löneförmån och du får betala skatt.

Med en produktkvalitet som är utvecklad och testad under extrema förhållanden erbjuder Kia ett bekymmersfritt bilägande med både förutsägbarhet och kostnadskontroll för dig som företagskund. Tack vare den långa garantin har Kia-bilar ett mycket gott andrahandsvärde. Det innebär mindre värdeminskning och därmed en låg total ägandekostnad, vilket ger dig och ditt företag resurser över till annat.

Kia Finans i samarbete med Santander Consumer Bank

 • Kia företagsleasing
  Vi erbjuder individuellt anpassad finansiering där Kia Företagsleasing generellt är det enklaste och mest ekonomiska sättet att finansiera företagets bilar.
 • Avdragsgill moms.
  Vid leasing av företagsbil är oftast momsen på leasingavgiften till hälften avdragsgill.
 • Inget krav på kontantinsats 
  Leasing löser företagets bilbehov utan att binda kapital i tillgångar, kapital som ägarna förväntar sig avkastning på.
 • Bilen som säkerhet Finansieringsformen belastar inte företagets övriga säkerheter och det frigör likviditet genom att inte använda bolagets pengar. Behåll företagets soliditet och likviditet.
 • Finansiell leasing
  Leastagaren får den ekonomiska förmånen och bär den ekonomiska risken förknippad med leasingobjektet, d v s bilens restvärde.

Du är varmt välkommen att provköra de modeller du är nyfiken på för att uppleva Kias modellutbud. Du hittar vår anläggning på Oldenburgs Allé 8 i Nyköping, precis intill E4:an.
Kontakt och karta hittar du här!

Boka gärna din provkörning här så vet vi att bilen inte är utlånad om du besöker oss spontant!

För att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt är det ett par saker vi behöver veta. Bland annat vilket företag du arbetar på, vilken Kia modell och utrustning som är intressant, hur många mil du kör per år osv.
För att underlätta för dig har vi skapat ett formulär som går att fylla i uppgifter här så kommer vår företagsrådgivare Niklas att kontakta dig med förslag. Klicka här för att komma till formuläret Begär offert

Då är du varmt välkommen att prata med vår företagsrådgivare Niklas på vår anläggning på Oldenburgs Allé 8 i Nyköping, maila eller ringa direkt 0155-460679

Begär offert

Dina personuppgifter behandlas enligt GDPR. Läs mer i vårt dokument om behandling av personuppgifter här

Kontakt Företag

Varmt välkommen att kontakta Niklas på vår företagsavdelning för mer information kring specifik bilmodell, boka provkörning eller möte!

Hitta till oss

Oldenburgs Allé 8, Nyköping